Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Рада Європи надала рекомендації щодо захисту жінок та дівчат від цифрового насильства

26 ноября
11:53 2021

У Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок Рада Європи закликала захищати жінок та дівчат від усіх видів насильства, у т.ч. від цифрового, яке набуває все більшого поширення з розвитком технологій.

Рекомендації щодо «цифрового виміру» насильства стосовно жінок були надані групою експертів Ради Європи з протидії насильству стосовно жінок та домашньому насильству (GREVIO), повідомляє власкор Укрінформу.

«Швидкий розвиток інформаційний і комунікаційних технологій також відкриває нові шляхи для насильства над жінками та дівчатами: від спонукання до бодішеймінгу (знущання з фігури, статури або зовнішнього вигляду) і кіберфлешингу (надсилання небажаних сексуальних зображень в Інтернеті) до доксингу (розміщення особистої інформації об’єкта в Інтернеті без його/її згоди)», — вказується в документі.

У документів зазначається, що компанії з інтернет-безпеки ідентифікують, наприклад, «сталкерське програмне забезпечення» (“stalkerware”) або «подружнє програмне забезпечення» (“spouseware”), за допомогою якого можна стежити за особистим життям без відома чи згоди самої людини, одержуючи доступ до особистої інформації, такої як контакти, журнали викликів, фотографії, відео, SMS-повідомлення і навіть фізичне місцеперебування.

GREVIO наголошує, що сьогодні відсутні універсальні типологія та визначення поведінки чи дій, які об’єднують усі форми насильства стосовно жінок, що здійснюються в Інтернеті або за допомогою технологій.

Рекомендується зокрема введення терміну «цифровий вимір насильства стосовно жінок», що охоплює як онлайн-акти насильства, так і акти, вчинені за допомогою технологій, включаючи технології, які ще не розроблені.

Група GREVIO також рекомендує перегляд законодавства відповідно до цифрового виміру насильства стосовно жінок, заходи з викорінення гендерних стереотипів і дискримінації, особливо серед чоловіків і хлопчиків, сприяння включенню цифрової грамотності та безпеки в Інтернеті до всіх рівнів освіти, забезпечення доступності послуг підтримки та консультування для всіх жертв, створення системи збору даних про насильство щодо жінок у цифровому вимірі та інші заходи.

За наданими статистичними даними організації Women’s Aid, 45% жертв домашнього насильства зазнали певної форми насильства в Інтернеті під час своїх стосунків, тоді як 48% повідомили, що зазнали переслідувань або насильства в Інтернеті після припинення стосунків.

Як відомо, 17 грудня 1999 року ГА ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дату було обрано обрана в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, яких в 1960 році було жорстоко вбито за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Урядам, міжнародним та неурядовим організаціям було запропоновано проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Біла стрічка стала символом боротьби проти всіх форм насильства над жінками.

Источник: ukrinform.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать