Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Вища рада правосуддя радить судам проводити засідання у Zoom або Skype

28 апреля
21:25 2020

«Справи, які можна розглядати віддалено, потрібно розглядати», — вважає заступник голови Вищої ради правосуддя

Вища рада правосуддя не підтримує перенесення судових засідань під час карантину. Про це розповів заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в інтерв’ю «Главкому».

Маловацький вважає, що чинне законодавство дозволяє проводити судові засідання в онлайн-режимі. «Так, на певних засіданнях, наприклад, потрібно допитати свідків, викликати сторони. І є певні процесуальні норми, які не дозволяють провести допит свідка в онлайн-режимі, бо він має бути під присягою, не має чути, що відбувається в залі судового засідання і так далі. Що ж до інших слухань, в яких беруть участь професійні адвокати та представники сторін, то я взагалі не бачу проблем з тим, щоб судді проводили їх дистанційно», — стверджує заступник голови Вищої ради правосуддя.

Маловацький додає, що Державна судова адміністрація розробила програму, де можна ідентифікувати особу електронним підписом. «І взагалі можна ідентифікувати будь-що – подавати клопотання, всі процесуальні документи. Тому я не підтримую позиції суддів стосовно того, що потрібно все відкладати. Справи, які можна розглядати віддалено, потрібно розглядати», — запевнив заступник голови ВРП.

Маловацький каже, що Вища рада правосуддя на період карантину рекомендує суддям обмежити доступ в зали судових засідань, але при цьому продовжувати здійснювати правосуддя і шукати можливості для цього. «А 2 квітня набув чинності закон, який дозволяє учасникам справи, знаходячись поза межами приміщення суду, брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів. І в багатьох судах засідання вже проходять за допомогою Zoom або Skype», — запевнив заступник голови ВРП.

За словами Маловацького, ВРП вже провела своє перше засідання в онлайн-режимі, продемонструвавши, що це можливо і нескладно.

Заступник голови Вищої ради правосуддя зазначає, що наразі справи в онлайн-режимі або без участі сторін здебільшого розглядають «представники нової генерації, судові кадри останніх наборів». «Судді ж старшого покоління, при всій до них повазі, все ще вважають, що людина має з’явитись до суду власною персоною і постати перед суддею. Це проблема більш світоглядна, ніж законодавча», — стверджує Маловацький.

Ще одна проблема, за словами заступника голови ВРП, полягає в необхідності осучаснення процесуальних кодексів, які вимагають присутності суддів і працівників суду під час розгляду справи в залі засідань. «Навіть якщо сторони беруть участь в процесі за допомогою відеозв’язку, суддя має знаходитися в суді. В законі «Про судоустрій і статус суддів» також записано, що засідання проводяться в залі судових засідань. Скажіть, будь-ласка, навіщо у 21 сторіччі зберігати цю рудиментарну вимогу?», — запитує Маловацький.

До відома, Олексій Маловацький – колишній адвокат та ексдепутат Київської міськради від фракції «Удар-Солідарність». Був обраний членом Вищої ради правосуддя в 2017 та 2019 роках. В січні 2020 року його обрано заступником голови ВРП.

В 2017 році Вищу раду юстиції було реорганізовано в Вищу раду правосуддя. Вища рада правосуддя — колегіальний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за формуванням суддівського корпусу та додержанням професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Источник: glavcom.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать