Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

У мережу виклали унікальне відео 30-х років “Йордан у Львові”

20 января
19:44 2022

На кадрах можна побачити відомих політичних та культурних діячів – Костя Левицького, Володимира Целевича, Степана Біляка, Івана Бучка під час традиційного в Галичині освячення води на Водохреще.

У мережу YouTube виклали відео 1930-х років режисера Юліана Дороша “Йордан у Львові”. Ініціював онлайн-прем’єру дослідник фото- і кіноархівів української діаспори в Америці Олександр Дебич, пише Локальна історія.

“Йордан у Львові” (1930-ті) є частиною змонтованого Богданом Солуком фільму “Львів говорить” (1958). Традиційне йорданське освячення води відбувається на площі Ринок біля криниці навпроти тогочасної аптеки Терлецького за участі єпископа УГКЦ Івана Бучка в оточенні членів львівської капітули і духовенства. У кадрі серед багатьох інших з`являються: відомий український державний діяч Кость Левицький, адвокат, діяч Українського Національно-Демократичного Об’єднання Володимир Целевич та правник, секретар Української Національної Ради у 1918 -1919 роках Степан Біляк.

Відео Юліана Дороша “Йордан у Львові” це 2-хвилинна стрічка без озвучення. Адже таким його віднайшли в архіві Богдана Солука. Хоча й збереглися відомості про те, що стрічка мала озвучку, але ця звукова доріжка наразі неідентифікована. Тож Юрій Солук провадить подальші пошуки і працює над якісним оцифруванням плівки.

Наразі точний рік, коли зняли відео, невідомий. Однак у газеті “Діло” від 14 грудня 1937 року повідомляли про показ “Йордан у Львові” у Народному Домі у Стрию. Це дає підстави вважати, що кадри знімали до 1937-го року.

Источник: dilo.net.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать