Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Перша любов художника. Штучний інтелект відтворив зображення коханої Модільяні, заховане під його шедевром

08 июня
04:07 2021

Вчені відновили портрет коханої італійського художника-експресіоніста Амедео Модільяні, захований під зображенням іншої дівчини.

Як пише Guardian, вважається, що після розставання Модільяні з коханою Беатріс Гастінгс, італійський художник намалював зображення іншої жінки поверх портрета колишньої.

Тепер вчені відновили цей «втрачений» портрет, використовуючи штучний інтелект, рентген і 3D-друк для відтворення картини з кольоровими і текстурованими мазками.

Шедевр 1917 року під назвою Портрет дівчини (Вікторія) сьогодні належить галереї Тейт. У 2018 році її співробітники виявили під картиною більш ранній портрет. Рентген показав примарні обриси фігури в повний зріст, що спонукало куратора Ненсі Іресон припустити, що це портрет Гастінгс, і що Модільяні «міг замалювати її» після того, як їх дворічні стосунки закінчилися в 1916 році.

12345image.webp (57 KB)

Картина Портрет дівчини / Фото: Tate Photography

Нейробіолог і фізик з Університетського коледжу Лондона Ентоні Бурачед і Джордж Канн використовували цей рентгенівський знімок й аналіз картин Модільяні, щоб навчити алгоритми заглянути під поверхню картини і розкрити «секретний» портрет.

Модільяні помер в 35-річному віці в Парижі від туберкульозного менінгіту. Південноафриканська письменниця і журналістка з Лондона Гастінгс була на п’ять років старшою за художника і стала його першою серйозною любов’ю. Їхні стосунки були бурхливими, зі сварками і бійками, підживленими абсентом, вином і гашишем. Вона серйозно захворіла і в 1943 році вчинила самогубство.

212345image.webp (125 KB)

Рентгенівський знімок картини / Фото: Tate Photography

Провідний експерт з Модільяні Кеннет Вейн каже, що Модільяні створив близько 14 портретів Гастінгс маслом і десятки малюнків, що відображають її значимість для нього: «Вони були разом з 1914 по 1916 рік, в роки, коли розвинувся його фірмовий стиль з подовженими обличчями».

При цьому Вейн не впевнений, що саме кохана художника зображена на цьому прихованому портреті: «Я не можу відразу впізнати її, тому я ще не впевнений, що ми можемо зробити такий висновок на підставі рентгенівського знімка».

Проте, відтворений «прихований» портрет буде виставлений в галереї Lebenson на сході Лондона з 10 по 25 червня.

Источник: nv.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать