Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Співпраця міст з державними банками — запорука розвитку інвестиційного потенціалу регіонів, — представник Укрексімбанку

31 мая
13:09 2021


Дніпропетровщина – лідер України за кількістю іноземних інвестицій. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на Міжнародному інвестиційному форумі «UkraineInvest Talks Dnipro». За роки незалежності України в економіку регіону залучили майже п’ять мільярдів доларів. Відтак, саме у Дніпрі говорили про інвестиційний потенціал регіонів. Як його оновити та збільшити думали представники офісу президента, очільники парламентських фракцій, мери українських міст, керівники облдержадміністрацій, бізнесмени та експерти. До конференції онлайн долучилися представники сорока країн світу. Дніпро, за словами міського голови Бориса Філатова, успішно співпрацює зі 135-ма країнами світу. Один із найбільших інвест-проєктів – будівництво метро. У місті і надалі збираються ще більше працювати з інвесторами.

Зацікавилися конференцією і представники Укрексімбанку. Адже для збільшення інвестеційного потенціалу області, у них є достатні фінансові потужності, унікальна експертиза, широкий спектр послуг та інструментів: кредит місту, області, випуск паперів, кредит комунальним підприємству та кредит під гарантію міста, лізинг. А найголовніше — велика мотивація робити Україну кращою.
Тож Михайло Медко, Радник Голови Правління Укрексімбанку розбив стереотипи, що банки не зацікавлені у фінансуванні муніципалітетів та можуть запропонувати кредити тільки містам-мільйонникам, презентувавши цілу стратегію фінансування муніципальних проєктів, модернізації комунальних підприємств, громадського транспорту, будівництва і ремонту доріг. Михайло Медко під час виступу в панелі «Інвестиційні можливості регіонів» відзначив, що в активній стадії роботи в Укрексімбанку — 22 муніципалітети на суму 8,2 млрд гривень, а потенціал — більше, ніж 194 муніципалітета в Україні.

Про бажання розвивати інвестеційний потенціал, будувати нові заводи та аеропорти, говорили й представники інших українських міст, навіть, голови Донецької та Луганської обласних адміністрацій. З ними активно працюють міжнародні фінансові організації. Відтак, Михайло Медко порекомендував муніціпалітетам співпрацювати з українськими банками.

«Порівняйте, які були об’єми запозичень муніципалітетами і областями за попередні роки, так ось — у 20-му році саме від українських банків муніціпалітети і області залучили 91 відсоток усіх запозичень. Після реформи децентралізації платоспроможними стали і малі міста. Збитковість деяких комунальних підприємств або медичних закладів фінансистів зараз не лякає. Для нас важливо, щоб місто або облрада, які є засновниками, власниками КП, своїм рішенням підтвердили, що вони акцептують проєкт, дозволяють взяти кредит», — пояснив Михайло Медко.

Результати такої співпраці — проєкти нового типу. Наприклад, першою в Україні гроші на реконструкцію дороги обласного значення від державного Укрексимбанку, отримала Полтавська область. Угода передбачає використання коштів субвенції держбюджету на погашення запозиченнь. А Миколаїв купив пасажирські автобуси на умовах фінансового лізингу від Укрексімбанку. Є і у Дніпрі подібні приклади. У квітні обласний центр отримав кредит на розвиток міста.

«Ми співпрацюємо з Укрексімбанком. Дніпро, до речі, як і Харків — один із найбільших позичальників грошей у державних банків. Ми беремо багато кредитів, які спрямовуємо на капітальні реконструкції», — сказав міський голова Дніпра Борис Філатов.

Потенціал ринку миніципалітетів — великий, стверждують фінансисти. В Укрексимбанку конкурсенції не бояться. Адже їхня перевага — проєкти під ключ.

«Допомогаємо містам якісно створити проєкти, іноді необхідно виступити на сесії і пояснити депутатам, бо часто бувають навіть не протистояння, а більше нерозуміння, тому ми заздалегідь готуємо пакет документів , проєкт рішення сесії, тощо. Ми робимо під ключ, маємо успішний досвід і у цьому наша сила», — сказав Радник Голови Правління Укрексімбанку Михайло Медко.

Результатами формуму у Дніпрі — експерти задоволені. Кажуть, що вдалося роз’яснити керівникам громад можливості розвитку, які зараз з’явилися. Нині це слушно і актуально, адже пріоритет держави — сприяти розвитку кредитного ринку. А завдяки цьому розвиватиметься й інфраструктура, бо без відремонтованих доріг, аеропортів, соціальних об’єктів інвестори не прийдуть.

Ссылка на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

Запись Співпраця міст з державними банками — запорука розвитку інвестиційного потенціалу регіонів, — представник Укрексімбанку опубликована здесь — Главный новостной портал города Днепр.

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать