Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Архітектори з Дніпра створили унікальні бомбосховища (Фото)

16 августа
15:53 2022


Сергій Дербін і Олексій Ятін очолюють одне з архітектурно-проєктних бюро у Дніпрі. Перед війною вони брали участь у державній програмі по розбудові інфраструктури України «Велике Будівництво», а зараз створюють найсучасніші вуличні укриття-бомбосховища для військових і цивільних, повідомляє «Наше Місто».

Насамперед фахівці поставили перед собою низку задач. Серед найважливіших – швидкість виготовлення укриття та можливість його будувати на будь-яких виробничих ділянках в незалежності від того – це велике місто або невеличке селище. Далі – мобільність, тобто укриття повинно бути таким, щоб його можна було будь-куди доставити неспеціалізованим транспортом. Машини вантажопідйомністю до 15 тонн – не є проблемою. Розрахували таким чином, щоб вага споруди була приблизно до 12 тонн. Інші габарити: висота – 2, 5 метри, загальна площа – трохи більше 3 м2. Звичайно, перед тим, як приступити до реалізації проєкту, консультувалися з військовими.

Модуль захищає від будь-якої стрілецької зброї, уламків ракет та снарядів, розказують партнери. «DOT» також може використовуватись як броньований підземний склад воєнного та приватного призначення – міцність конструкції дозволяє його закопувати. Рецепт бетону, тип арматури – все розроблялося з урахуванням усіх цих вимог.

Всередині можуть розміщуватися до чотирьох осіб. За потреби там є, де присісти й навіть прилягти.

На сьогодні один такий «DOT» можна зробити за 5-6 днів. Відлито понад 30 виробів: 20 придбало місто, решту – інші замовники. Тобто ці укриття вже «працюють» у Дніпрі й не тільки.

Базова модель наразі коштує 197 тисяч гривень. «DOT» у повній комплектації – з броньованими дверима та вікнами – 237 тисяч.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

Запись Архітектори з Дніпра створили унікальні бомбосховища (Фото) опубликована здесь — Dnepr.com — Головний портал новин Дніпра.

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать