Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Художник-робот Ai-Da влаштує свою першу велику виставку

27 февраля
02:33 2021

Цього літа в лондонському Музеї дизайну відбудеться перша велика виставка художника-робота Ai-Da. Але чи дійсно гуманоїд творчий?

Роботи Ai-Da базуються на фотографіях, зроблених камерою в очах гуманоїда. Потім алгоритми перетворюють зображення в набір координат, які визначають напрямок малювання руки робота. Співавтор Ai-Da, Ейден Меллер, описує фрагментований стиль Ai-Da як «зруйнований».

«Нам не потрібні жорсткі репрезентативні фотографічні зображення, хоча ми могли б запрограмувати її на це. Ми пішли проти цього, тому що розуміли, що люди просто подумають, що це якийсь дорогий копіювальний апарат – ми хотіли показати творчу виразність алгоритмів», – кажуть розробники.

111screenshot_1-24.jpg (36 KB)

Однак не всі впевнені, що роботи здатні на справжні творчі здібності.

Є думка, що штучний інтелект (ШІ) не може створювати справжнє мистецтво, оскільки він ніколи не буде «автономним творчим агентом», подібним волелюбній людині. Замість цього він просто імітує мистецтво за допомогою алгоритмів, розроблених програмістами.

Меллер не згоден. Власник галереї каже, що алгоритми Ai-Da були розроблені, щоб відобразити визначення творчості, запропоноване Маргарет Боден, професором когнітивних наук в Університеті Сассекса: «Креативність – це здатність придумувати нові, дивовижні і цінні ідеї або артефакти».

«Насправді, це виявилося краще, ніж ми очікували, тому що, коли Ai-Da дивиться на вас з фотоапаратами в очах, щоб зробити малюнок або картину, вона кожен раз робить щось нове», – говорить Меллер. «Навіть якби вона зіткнулася з тим же самим зображенням або тією ж людиною, це був би зовсім інший результат».

На новій виставці Ai-Da буде представлена ​​серія «автопортретів», які робот створює, фотографуючи себе перед дзеркалом. Меллер каже, що ці автопортрети дуже примітні тим, що змушують нас дійсно усвідомлювати той факт, що ми будуємо відносини з технологіями, а не зі свідомою, розумною людиною. Зовнішній вигляд Ai-Da – ще один прояв цієї динаміки. Названий на честь піонера програмування Ади Лавлейс, робот має зовнішній вигляд і голос людської істоти.

222artworks-6300-1472x1472-1.jpg (65 KB)

Подібна антропоморфізація ШІ – спірна тема. Дослідження показують, що ми з більшою ймовірністю будемо довіряти машинам, які здаються людьми, що може прискорити їх впровадження. Але це також може переконати нас, що вони реальніші, ніж є насправді – і дегуманізувати нас в процесі. Меллер каже, що Ai-Da було надано людську подобу, щоб зробити її привабливішою.

Ai-Da – одна з постійно зростаючих систем штучного інтелекту, що створюють мистецтво. Меллер вважає, що технологія може так же вплинути на творчість, як винахід камери. Багато художників спочатку побоювалися, що техніка зруйнує їх кар’єру. Але незабаром це спонукало художників перейти від копіювання реальності до дослідження ідей, які не може реалізувати фотографія.

Источник: root-nation.com

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать