Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Вчені навчили ШІ розпізнавати глаукому за 1,5 року до її прояви

10 мая
08:13 2020

Вчені з Імперського коледжу в Лондоні представили новий тест DARC. Він проводиться за допомогою введення в кровотік ока флоуресцентних барвників, які прикріплюються до клітин сітківки. Цю взаємодію підсвічують клітини, які перебувають в процесі загибелі. Щоб виключити людський фактор при оцінці візуалізації, вчені включили в тест алгоритм штучного інтелекту. Про це розповідає EurekAlert.

У статті повідомляється, що клітини, які перебувають в процесі загибелі, виглядають яскраво-білими. Щоб виключити людський фактор при оцінці візуалізації, вчені включили в тест алгоритм штучного інтелекту. Ефективність методу перевірили на 20 пацієнтах з глаукомою і 40 здорових добровольцях.

«DARC зміг передбачити прогресування глаукоми за 18 місяців до того, як її можна було спостерігати за допомогою звичайних методів діагностики, зокрема — оптичної когерентної томографії», — йдеться в статті.

Вчені вважають, що швидке впровадження тесту в медичну практику здатне зберегти зір десяткам мільйонів людей.

Втрата зору при глаукомі викликана загибеллю клітин сітківки ока. Глаукома залишається провідною причиною незворотної сліпоти. У світі з цим діагнозом живуть близько 60 мільйонів осіб і, за прогнозами, через 20 років цей показник подвоїться, — прогнозують вчені.

На думку експертів, тест для виявлення пошкоджених клітин може бути застосований і при діагностиці інших захворюваннях, включаючи дегенерацію жовтої плями, розсіяний склероз і деменцію.

Источник: aspekty.net

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать