Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

У Шанхаї засудили блогера за репортажі про COVID-19

06 января
00:11 2021

Народний суд району Пудун у Шанхаї засудив китайського блогера Чжан Чжань до чотирьох років в'язниці.

Жінку визнали винною в «порушенні заворушень» — стандартне звинувачення, за допомогою якого Комуністична партія Китаю (КПК) ув'язнює дисидентів.

Блогер з'явилася на судовому засіданні в інвалідному кріслі, її мати голосно розплакалася, почувши вирок, повідомляє.

Висновок 37-річній Чжан Чжань став першим відомим випадком, коли Пекін засудив людину до позбавлення волі за повідомлення з перших рук про пандемію вірусу КПК* в Китаї.

«Ми збираємося подати апеляцію, — сказав Reuters один з її адвокатів. — На думку Чжан, її переслідують, тому що вона скористалася правом свободи слова».

За даними Університету Джона Хопкінса, понад 80 млн осіб по всьому світу заразилися коронавірусом і не менше 1,77 млн ​​осіб померли.

Хоча вакцини вже надійшли на ринок, уряди різних країн не впевнені в тому, що зможуть всебічно контролювати епідемію, адже в цьому місяці виявили більш небезпечні мутації вірусу.

В день засідання у справі Чжан Чжань співробітники служби безпеки не пропустили до будівлі суду іноземних журналістів, пославшись на пандемію.

Затримання блогера

Метою приїзду Чжан Чжань в Ухань — епіцентр пандемії в Китаї — стала публікація репортажів в соціальних мережах. Колишній юрист часто критикувала заходи, прийняті китайською владою для припинення поширення COVID-19.

Серед коротких відео, які вона завантажувала на YouTube, були інтерв'ю з місцевими жителями, а також кадри крематоріїв, вокзалів, лікарень і Уханського інституту вірусології.

Чжан Чжань затримали в середині травня, а в кінці червня вона оголосила голодування.

Її адвокат повідомив суд, що поліцейські прив'язували їй руки мотузкою і насильно годували за допомогою трубки. До грудня у жінки розвинулися головний біль і біль у животі, запаморочення, низький кров'яний тиск і запалення горла.

Адвокат також сказав, що прохання про звільнення Чжан під заставу до суду або про пряму трансляцію судового процесу були проігноровані.

Місцезнаходження трьох інших китайських блогерів, які пропали безвісти на початку цього року після репортажів про епідемію в Ухані (Чень Цюші, Фан Біня і Лі Цзехуа), поки залишається невідомим.

Источник: epochtimes.com.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать