Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

TikTok підказав: Розслідувачі розповіли, як знайшли докази перекидання російської техніки до кордону України

07 апреля
04:26 2021

Співробітники розслідувальної групи Conflict Intelligence Team знайшли докази перекидання російської військової техніки до українського кордону завдяки аналізу відеозаписів у TikTok та використанню відкритих даних.

Про це Суспільному розповів очільник Conflict Intelligence Team Руслан Левієв.

За словами, Левієва, розслідувачам вдалося отримати доступ до необхідної інформації завдяки сервісу російського залізничного перевізника після того, як вони визначили номер одного з вагонів, яким перевозили російську техніку.

"Спосіб, за яким ми отримали дані про цей залізничний склад, який везе техніку — це офіційний сервіс російської залізниці. Він створений спеціально, щоб будь-які вантажовідправники і вантажоотримувачі могли відстежити, де нині перебуває їхній вантаж", — пояснив він.

Як зазначив чоловік, перевіривши дані у сервісі, розслідувачам вдалося визначити, що відправником і отримувачем є 76-та Псковська повітряно-десантна дивізія, та що місце призначення техніки знаходиться поблизу українського кордону. При цьому номер вагону вони помітили на одному з відео, оприлюдненому в TikTok.

"Коли оператор наводить камеру на одну із залізничних платформ, на якій видно артилерійську установку "Нона-С", там під самою артилерійською установкою на бічній частині вагону помітно великі цифри. Вони завжди пишуться великим білим шрифтом", — зазначив він.

При цьому Левієв пояснив, що розслідувачі цілеспрямовано шукали інформацію про у соцмережах, знаючи про деякі вподобання потенційних авторів відео.

"Оскільки останні два тижні відбувається таке масове перекидання військ, ми шукали і продовжуємо шукати відео з різних соцмереж, не тільки TikTok. TikTok — просто один із найпростіших для пошуку, там можна шукати, наприклад, за назвою пісні із саундтреку та побачити всі відеозаписи, де в якості саундтреку використовується ця музика. А, як правило, люди, які знімають бронетехніку, прикріплюють дуже схожу музику до своїх відео, тому стає простіше такі відео знайти", — пояснив він

При цьому чоловік зазначив, що відео знімав не випадковий цивільний очевидець, а водій військової вантажівки, який завантажив його у власний TikTok. При цьому він зазначив, що військові приховують частину номеру на техніці, за яким можна встановити її належність до конкретної військового з'єднання.

"Код означає належність до того чи іншого військового з'єднання, зазвичай — військового округу. Оскільки ми не бачимо цей код, ми не можемо зрозуміти, якому конкретному з'єднанню належить техніка", — зазначив Левієв.

За його словами, найімовірніше, військове командування почало вдаватися до таких заходів після того, як розслідувачі довели що всупереч заявам Міністерства оборони РФ, для участі у "військових навчаннях" до кордонів з Україною перекидається техніка не лише Південного, але й Центрального та Західного військових округів.

При цьому розслідувачі переконані, що ці військові маневри не завершаться наступом РФ на Україну через їхній завеликий масштаб.

"Коли були бої за Дебальцеве, наприклад, техніки прибувало на кордон значно менше, ніж зараз, і, як правило, це були танки, БТРи — щось простіше. А зараз ми бачимо навіть ракетні системи залпового вогню "Ураган", що є дуже потужною зброєю. Ми вважаємо, що причин для ескалації немає і жодна зі сторін цього не хоче. Але Росія у такий спосіб хоче натиснути на політичне керівництво України та її партнерів в особі країн НАТО та США", — підсумував Левієв.

Источник: intvua.com

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать