Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

"Соцмережі не винні, бо батьки не хочуть чути своїх дітей", – Комаровський про дитячий суїцид і характерні ознаки поведінки

27 марта
06:38 2021

Замкненість, агресія, відмова відповідати на запитання, тривожність, відсутність зацікавленості, а також проблеми із сконцентрованістю – головні ознаки у зміні поведінки дитини, що можуть вказувати на потенційну можливість щодо вчинення нею суїциду. Тому вміння вислухати дитину і зрозуміти її проблеми – головне завдання батьків, щоб попередити підліткове самогубство.

Про це сказав у своєму відеоблозі сказав дитячий лікар, кандидат медичних наук Євген Комаровський, передає UAINFO.org.

Відповідно до статистичних даних, вчинення суїциду – перша причина смертності серед людей вікової категорії 10-24 років. За словами дитячого лікаря, проблема стала особливо актуальною у зв’язку із хвилею дитячих самогубств внаслідок поширення так званих «суїцидальних груп» у соціальних мережах.

«Небезпечна тенденція – перекладати відповідальність щодо вчинення самогубств дітьми виключно на соціальні мережі. Цей фактор дійсно існує, але він може проявити негативний вплив лише в тому випадку, якщо на дитину ніхто не звертає уваги, а соціальні мережі стають єдиним місцем, де дитина може нормально спілкуватись і де її готові вислухати. Тому «списання» проблеми на соціальні мережі – це спроба зняти із себе відповідальність», — сказав він.

Євген Комаровський наголосив, що дорослим (у першу чергу батькам) слід звертати пильну увагу на поведінку дитини, що дозволить вчасно виявити поведінкові розлади і попередити спроби суїциду.

«Батькам у першу чергу слід звернути увагу на принципово нову поведінку дитини. Це можуть бути замкненість, агресія, відмова відповідати на запитання чи загалом відсутність реакції на запитання, загальна тривожність, скарги на різноманітні види болю: коли «все болить», а конкретна хвороба відсутня. Також – відсутність бажань і зацікавленості, проблеми із успішністю, сконцентрованістю, розсіяність уваги, різка зміна харчових звичок, прояв інтересу до того, від чого раніше дитина відмовлялася, різка зміна інтересів, коли умовно: були – котики, стали – гробики», — перерахував він.

На думку лікаря, неприпустимо зволікати із реакцією і наданням фахової допомоги лікаря, коли мають місце ознаки депресії і у разі, коли дитина вдається до самопошкоджень.

«Це все може бути дзвіночком, що може вказати на підвищення ризику суїциду. На це обов’язково мають звернути увагу дорослі. Загалом депресія проявляється у дітей у тому, що вони часто пригнічені, незадоволені собою, досягнутими результатами, ставлять питання на кшталт: «навіщо я живу», «нічого мені не подобається», «я нічого не хочу», — сказав він.

За словами Євгена Комаровського, головна помилка батьків полягає у тому, що вони «дивляться на проблеми дитини іншими очима, нехтуючи їх серйозністю», коли на погляд батьків дитина «сита, взута та вчиться у хорошій школі».

«Дорослим категорично не можна дитину провокувати, висміювати, погрожувати, розповідати про невдалі способи суїциду інших осіб, «читати мораль», закликати думати про близьких. Не можна у розмові перебивати дитину, проявляти сарказм, применшувати ризики та ігнорувати її», — наголосив він.

«До дитини слід ставитись із повагою, говорити мало, зрозуміло, доброзичливо і повільно. Ключове – слухати її щиро і зацікавлено, демонструючи розуміння. Також цікавтесь планами дітей, не лишайте їх із проблемами наодинці, та ініціюйте зустріч із психологом у разі потреби», — завершив Євген Комаровський.

Источник: uainfo.org

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать