Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Освіта в Україні: чому все більше батьків переводять дітей у дистанційні школи

05 сентября
04:23 2020

Саме через пандемію, побоюючись постійних коливань у навчальному процесі — переходу з очної форми навчання на дистанційну та навпаки — дедалі більше батьків для своїх дітей обирають школи з дистанційною формою навчання.

"Сама проходжу матеріал, і коли в мене є питання — я можу подзвонити вчителеві", — розповідає про дистанційне навчання семикласниця Єва.

Вона в дистанційній школі поки що новачок. Перехід із ліцею на навчання по домашньому комп'ютеру був спонтанним.

"Велика залученість батьків вимагалася, ліцей не одразу зміг підготуватися", — говорить мама дівчинки Настя Лукашевич.

Станом на минулий навчальний рік в Україні було 118 шкіл із дистанційним навчанням. Вісім шкіл — винятково дистанційні.

Перший урок у семикласника Леоніда починається, коли його вже колишні однокласники йдуть на другу перерву.

"Це потребує набагато більшої самоорганізації і дисципліни, якщо в школі тебе заставляють вчитися, то тут самого себе треба заставити. Чи це важко зробити? Дуже нереально. Прокачуються ті скіли, які, якби ти вчився у звичайній школі, проявилися б у тебе у дорослому житті — самоорганізація, дисципліна", — говорить семикласник.

На дистанційному — він уже третій рік. Батьки забрали з переповненого класу, побоюючись, що вчительської уваги не вистачить на кожного із сорока учнів. Перший рік було тяжко всім, але знання сина виправдали ті зусилля.

"Побудована програма так, що постійно є "захльости" назад, і це не фрагментарні знання, а це цілісна історія", — зазначає мама хлопчика Лілія Гудзь.

У дистанційній школі, де працює вчителька Оксана Степанова, цього навчального року — чверть нових учнів.

"Просто потрапили в таку ситуацію (через коронавірус. — Ред.). Я думаю, що все одно дистанційна освіта розвивається і в такій школі, просто якби вона не була такою авральною", — говорить вона.

Саме через пандемію батьки Єви обрали дистанційне навчання для доньки. Точніше, через неготовність шкіл до нових викликів.

"За все літо у нашому ліцеї не змогли підготуватися до того, що, ймовірно, карантин буде в тій чи іншій формі, онлайн-рішення не були реалізовані", — розповідає мама дівчинки.

На справжньому дистанційному навчанні — зараз 0,2 відсотка від усіх школярів.

"Найбільш ймовірно, що будуть розвиватися інші форми навчання, наприклад, домашня або сімейна… Коли батьки мають можливість безпосередньо самі навчати своїх дітей", — повідомляє Юрій Кононенко, начальник головного управління шкільної освіти МОН України.

Як пандемія вплинула на рівень знань учнів традиційних шкіл — буде зрозуміло за кілька років, кажуть у МОН. Але вже зараз визнають, що коронавірус і якість освіти — не друзі.

Источник: tsn.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать