Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

Концепцію розвитку Чорнобильської зони обговорять на онлайн-форумі

12 апреля
22:36 2021

Розвиток Чорнобильської зони як місця пам’яті та переосмислення, до якого може доторкнутися сучасна людина, обговорять експерти під час онлайн-форуму «Зона (не)відчуження».

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі платформи культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво», який є в розпорядженні агентства.

«21–23 квітня платформа культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво проведе онлайн-форум «Зона (не)відчуження». Це публічна подія, яка стане першим кроком в обговоренні ключових моментів концепції комеморації (увічнення пам’яті – ред.) трагедії Чорнобиля в Україні та розвитку Зони відчуження. Форум об’єднає спеціалістів різних сфер у дискусіях навколо пам'ятання трагедії Чорнобиля», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у заході візьмуть участь художники, дослідники Зони, куратори, представники державних інституцій, спеціалісти з кліматичної політики, історики. На форумі обговорять стратегічні напрямки роботи із зоною відчуження, завдяки яким Чорнобиль може стати «точкою збирання» української колективної пам’яті.

Крім того, йтиметься про державну концепцію комеморації трагедії Чорнобиля в Україні та розвитку зони відчуження, яку група дослідників розробила на запрошення Міністерства культури та інформаційної політики України. Експерти обговорять і ініціативу внесення Чорнобильської зони до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а загоризонтної радіолокаційної станції «Дуга» – до списку культурної спадщини України.

Окремий блок форуму присвятять тому, у який спосіб і навіщо культурні ініціативи мають працювати з темою катастрофи на ЧАЕС і загрозам візії Чорнобиля як бренду.

«Зона – найбільше в Європі місце ревайлдингу (відновлення характерних для певного регіону екосистем шляхом поетапного повернення аборигенних видів – ред.) та унікальний простір світової історичної спадщини, модерністського пориву атомграду, символ холодної війни. Як захистити Зону від банальної вандалізації, але дати сучасній людині доторкнутися до цього унікального місця? Як не вбити його хвилею поверхневого «креативу»?», – на ці запитання планують дати відповідь учасники форуму.

Онлайн-трансляції дискусій відбудуться на Facebook-сторінці Минуле / Майбутнє / Мистецтво. Партнерами заходу виступають Міністерство культури та інформаційної політики України, forumZFD (Форум громадянської служби миру в Україні), Public Media Academy.

Источник: ukrinform.ua

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать