Новости Днепра


Новости Днепра и Украины

У Дніпрі попри карантин відзначили День пам’яті та примирення

08 мая
19:54 2020


У Дніпрі відзначили День пам’яті та примирення. Через карантинні обмеження на акцію біля облдержадміністрації зібралося лише близько двадцяти людей. Вони пройшлися пам’ятною ходою до парку Примирення та поклали квіти до меморіалу, який встановили на місці спільних поховань радянських та німецьких воїнів, загиблих під час Другої світової війни.

“Один мій дідусь на фронті воював, а інший у тилу наближав перемогу — розбирав і збирав заводи. Тоді було обмаль таких фахівців, тож його не брали на фронт, бо потрібні були люди і у будівництві. А моя бабуся потрапила у концтабір. Тому я сьогодні тут, щоб вшанувати пам’ять усіх, хто боровся з нацизмом. Ніякого “побєдобєсія”, жодних гасел, мовляв, можемо повторити — це не про Україну. І Україна сьогодні не сприймає такого підходу. Ми зібралися тут, щоб це продемонструвати”, — розповів учасник акції Віталій Кальницький.

Прийшов вшанувати загиблих у Другій світовій війні і Андрій Луценко. Він і сам 5 років воював на Донбасі.


“Мій дідусь був артилеристом. У 1941-му році він потрапив у полон до німців. Потім втік із полону, воював у партизанах. А у 1943-му, коли прийшли радянські визволителі його заслали до Сибіру. І він тільки у 1956 році повернувся додому”, — згадує чоловік.

Організатор акції Сергій Карноза говорить, що зараз завадити відзначати День примирення може хіба що карантин, адже нині пам’ять загиблих вшановують на державному рівні. А коли збирав людей 8 травня вперше — на них напали, шматували прапори та кидалися сміттям.

“Вперше ми провели таку акцію на Європейській площі у 2013 році, за часів Януковича, нас тоді били тітушки. Саме восьмого травня вшановують загиблих Другої світової війни. Для нас 9 травня — це день нашої поразки, це день перемоги одних окупантів над іншими окупантами”, — поділився Сергій Карноза.

Довідка: 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та Примирення — у річницю капітуляції нацистської Німеччини як символ перемоги над нацизмом. Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».

Ссылка на наш Telegram-канал: https://t.me/dneprcomchannel

Запись У Дніпрі попри карантин відзначили День пам’яті та примирення опубликована здесь — Главный новостной портал города Днепр.

Статьи по теме

0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать